Vücutta en bol bulunan proteinlerden biri kolajendir, Bu protein türü, vücudun temel yapı taşları arasında kabul edilir. Yapısal protein çeşidi cilt, kemik, kıkırdak ve bağ dokularının ana bileşenini oluşturur. Genç görünümlü bir cildin olmazsa olmazı da kolajendir. Kolajen miktarını doğal yollarla artırarak daha bakımlı, pürüzsüz görünen bir cilde kavuşabilirsin. Zamanla birlikte vücutta bulunan kolajen miktarı giderek azalır. Bu da ciltte kuruluk, kırışıklık, sarkma gibi durumlar oluşturabilir. En yüksek kolajen içeren besinler tüketerek cildin için kolajen takviyesi yapabilirsin. Peki, collagen içeren besinler nelerdir?
Kolajen Nedir?
Kolajen, hem eklem hem de cilt sağlığını koruyan, vücuttaki proteinin 3’te 1’ini oluşturan protein çeşididir. Vücut tarafından doğal şekilde üretilen protein türü cilt, eklem, kemik, saç ve tırnak sağlığında önemli rol oynar. Kolajeni doğal besinler yoluyla alabileceğin gibi takviye şeklinde de tüketebilirsin.
Kolajenin Cilde Etkisi
Kolajen, cilde esneklik ve güç sağlayan değerli bir proteindir. Yaşla birlikte vücut daha az kolajen üretmeye başlar. Bu da elastikiyetini yitirmiş cilt, eklem sorunlarının başlangıcı gibi durumlara yol açabilir. Kolajen, cilt hücrelerinin yenilenmesinden ve onarılmasından sorumludur. Kolajenden zengin beslenme, cildinin daha nemli, parlak ve sıkı olmasına katkıda bulunur. Cilt için kolajen içeren besinler tüketmek, cilt sağlığını korumana yardımcı olur.
Kolajen İçeren Besinler Nelerdir?
Kolajen açısından zengin besinler tüketmek, vücudun daha fazla kolajen üretmesine destek olur. Sen de bol kolajen içeren besinler yiyerek daha genç ve diri bir cilde kavuşabilirsin.
Kemik Suyu
Hayvan kemikleri, kolajen açısından oldukça zengin kaynaklardır. Kemiklerin içinde bulunan ilik, kolajeni destekleyen amino asitlerle doludur. Hayvan kemiklerindeki bağ dokularının suda yavaşça kaynatılması, kolajenin vücut tarafından daha kolay emilen jelatine dönüşmesini sağlar. İlikli kemik suyunu beslenme rutinine ekleyerek cildine destek sağlayabilirsin.
Balık
Balık, cilt için mükemmel bir kolajen kaynağıdır. Balıkta yer alan kolajen, vücut tarafından diğer kaynaklardan alınanlardan daha iyi şekilde emilir. Çoğunlukta Tip 1 kolajenden oluşan deniz kolajeni cilt, kemik ve tendon sağlığına fayda sağlar. Kırmızı et ve tavuk etine iyi bir alternatif olan balık ürünlerini beslenmene dahil edebilirsin.
Tavuk
Tavuk kıkırdağı, yüksek kolajen içeren besinler denince ilk sıralardadır. Tip 2 kolajen kaynağı olan tavuk, eklem sağlığına faydalıdır. Günlük hayatında tavuk tüketirken derili olarak yiyerek kolajen zengini beslenme rutini oluşturabilirsin. Bunun yanında tavuk kanadı da kolajen açısından önerilenler arasındadır.
Et
Sığır ve dana eti, en zengin kolajen kaynaklarındandır. Tip 1 ve Tip 3 kolajen sağlayan kırmızı et cilt sağlığına ek olarak lif, kıkırdak, tendon, bağ dokusu, diş sağlığı ve gücü için gereklidir. Kırmızı et ürünlerini salatalarına ilave ederek dengeli beslenme öğünleri oluşturabilirsin.
Yumurta Beyazı
Yumurta akı, kolajen üretimi için gerekli amino asitler arasında gösterilen prolinin içerir. Yumurta sarısı ise kolajen içermese de kolajen üretimi için gerekli besin kaynakları açısından zengindir. Yumurtayı diyetine haşlanmış, çırpılmış, omlet gibi farklı şekillerde hazırlayarak ekleyebilirsin.
Portakal
Portakal ve greyfurt, vücudun kolajen üretimine yardımcı olan C vitamini açısından son derece zengindir. C vitamini, vücudun kolajen öncüsü olan pro-kolajenin sentezinde önemli rol oynar. Portakal, greyfurt meyvelerini gün içerisinde atıştırmalık öğünlerinde yiyebilirsin.
Sarımsak
Sarımsak, tek başına kolajen içermese de üretime katkıda bulunan gıdalardan biridir. Sarımsak, vücuttaki kolajenin parçalanmasını önleyen kükürt içerir. Ayrıca bitki türü, hasarlı kolajen liflerinin yeniden yapılandırılmasına yardımcı olan taurin, lipit asit açısından zengindir. Sarımsağı beslenmene dahil etmek, vücudunun doğal kolajen üretimini desteklemenin etkili bir yoludur.
Süt Ürünleri
Süt, peynir, yoğurt gibi süt ürünleri, vücuttaki kolajen üretimini dolaylı olarak destekler. Süt ürünleri direkt kolajen içermese de kolajen moleküllerinin temel bileşenlerinden olan prolin ve glisin açısından zengindir. Bu amino asit çeşitleri kolajen sentezinde görev alır. Süt ürünleri sayesinde cilt elastikiyeti korunurken kemikler güçlenir, eklem sağlığı desteklenir. Ayrıca süt ürünlerinde bulunan kalsiyum, D vitamini de genel kemik sağlığını korumada oldukça etkilidir.
Kaju Fıstığı
Kaju fıstığı, direkt kolajen içermez ama kolajen üretimine yardımcı rol üstlenir. Kaju fıstığı, kolajen ve elastinin gelişiminde rol oynayan bakıra sahiptir. Bakır, vücuttaki kolajen düzenlenmesinde pay sahibidir. Ayrıca kaju fıstığı, vücudun kendini onarma ve kolajen oluşturma yeteneğine katkı sunan çinko da içerir. Kaju fıstığını günlük beslenme düzeninde atıştırmalık olarak tercih edebilirsin.
İstiridye
İstiridye, kolajen üretiminde hayati rol üstlenen deniz ürünlerindendir. Çinko bakımından zengin olan istiridye, bu temel bileşen sayesinde kolajen üretimini destekler. Çinko, kolajen onarımında yer alırken aynı zamanda cilt sağlığını da koruma rolüne sahiptir. Ayrıca istiridye, kolajen proteininin temel bileşenlerinden olan prolin, glisin açısından güçlü bir kaynaktır.
Brokoli
C vitamini açısından önemli olan brokoli, kolajen üretimi adına öne çıkan besinlerdendir. Yarım tabak pişmiş brokoli, kolajen üretiminde görev alan günlük C vitamini dozunu karşılamak için yeterlidir. Brokoliye ana öğünlerinde yer açarak sağlıklı beslenme hedeflerine ulaşabilirsin.
Baklagiller
Baklagiller, protein açısından zengindir. Bu da onları kolajen üretimi açısından önemli kılar. Nohut, mercimek, bezelye, beyaz fasulye, barbunya gibi baklagiller, bakır içeriği ile de kolajen için oldukça faydalıdır. Baklagilleri diyetine güveç, zeytinyağlı, çorba veya salata şeklinde ilave edebilirsin.
Yeşil Yapraklı Sebzeler
Yeşil yapraklı sebzeler, C vitamini içermesi ile kolajen üretiminde öncü role sahiptir. Bunun yanı sıra ıspanak, tere, pazı, kara lahana, marul gibi yeşil yapraklı besinler, klorofil içeriği ile iyi birer antioksidan kaynağıdır.
Sen de diyetine kolajen üretimine destek olan besinler ekleyerek cildinin genç ve sağlıklı görünümünü koruyabilirsin. Günlük hayatında ihtiyacın olan gıda takviyeleri için Hekim İlaç ürünlerini inceleyebilirsin.