Saç telleri, vücudun sağlığını yansıtır. Sağlıklı ve gür saçlar, dış görünüşü, öz güveni olumlu yönde etkiler. Saçların sağlıklı olması doğru beslenmeden geçer. Saç için beslenme rutini oluşturmak, hormon dengesini pozitif etkileyerek saçların hızlı uzamasına katkıda bulunur.
Saçlar; yaş, genetik faktörler, tiroid sorunları, stres gibi nedenlerle zaman içinde dökülebilir. Bunun yanında yanlış beslenme yetersiz vitamin, mineral alımından kaynaklı olarak saç dökülmesine yol açabilir. Saç sağlığını dengede tutmak için saç dökülmesine karşı beslenme programı hazırlayarak saçlarının daha güçlü hale gelmesini sağlayabilirsin. Peki, saç sağlığı için gereken besinler nelerdir?
Saç Sağlığı için Beslenme Nedir?
Saçlar da tıpkı vücuttaki diğer organlar gibi beslenmeye ihtiyaç duyar. Saç sağlığı için beslenme, saçlara iyi gelecek olan besinlerden oluşan dengeli bir programı ifade eder. Protein, demir, çinko, E, A vitamini yönünden zengin bir diyet saç tellerinin daha güçlü, canlı olmasını destekler. İyi beslenme saçlarda hücre çoğalmasına olanak tanıyarak saçların sağlıklı gelişimine katkı sağlar. Saç tellerinin büyümesini destekleyecek dengeli bir diyet aşağıdaki kaynakları içermelidir:
- Meyve, sebze %40
- Patates, tam buğdaylı tahıllar, lifli yiyecekler %38
- Et, yumurta ve diğer protein kaynakları %12
- Süt ve yoğurt ürünleri %8
- Doymamış yağlar %1
Saç Sağlığı için Gereken Besinler Nelerdir?
Saç için beslenme programlarında besleyici ve zengin içeriklerden oluşan ürünler seçmek, saç büyümesini destekler. Saçlarının daha canlı görünmesi için diyetine şu besinleri ekleyebilirsin:
Yağlı Balıklar
Yağlı balık çeşitleri, sağlıklı Omega-3 asitleri ile doludur. Omega-3 yağ grubu, vücudun üretemediği sağlıklı yağ sınıfındadır. Omega-3 için en iyi kaynaklar aşağıdaki gibidir:
- Somon: Somon balığı, sağlıklı saç büyümesi için gerekli olan protein, biotin ve Omega-3 kaynaklarını içerir. 100 gram somonda 25 gr protein, 5.8 gr biotin yer alır.
- Sardalya: Sardalya balığı, doymuş yağ bakımından düşük, Omega-3 ve protein bakımından zengindir. Taze sardalya balığına ek olarak konserve olanları da hızlı öğünler için tercih edebilirsin.
- Uskumru: Protein yönünden besleyici olan uskumru, ayrıca saç sağlığı için gerekli olan B2, B3, B6 ve B12 kaynaklarına sahiptir.
Yoğurt
Saç keratinden oluşsa da keratini doğrudan tüketmek saç sağlığına katkı sunmaz. Çünkü vücut bu proteini ememez. Bunun yerine keratin üretimini destekleyen protein kaynaklarını tercih edebilirsin. Yoğurt, 45 gr’dan oluşan bir porsiyonda ortalama 2.6 gr protein içerir. Bunun yanında yoğurt, saç folikülü hücre çoğalmasına yardım eden B5 vitaminine de sahiptir.
Ispanak
Ispanak ve benzeri koyu yeşil yapraklı sebzeler; A, C vitaminine ek olarak beta karoten, demir içerir. Bunların hepsi saç köklerini beslemek, kırılgan saç yapısını iyileştirmek için mükemmeldir. A vitamini kaynaklarını doğrudan yiyeceklerden almak, saç sağlığına katkı sunar. Saç sağlığı için ıspanak yemeğini günlük besin programına ekleyebilirsin.
Tavuk ve Hindi
Saç dökülmesi beslenme diyeti için en önemli kaynaklar arasında tavuk, hindi eti sayılabilir. Diyetinde yeterli protein almaman, vücudun proteinleri daha gerekli organlara taşımasına neden olur. Saçlar ise bu süreçte dinlenme moduna geçer. Tavuk, hindi gibi protein kaynaklarını sıkça tüketmek saçlarının güçlenmesine yardım eder. 100 gr tavuk göğsü ortalama 31 gr protein içerirken hindi eti ise 27 gr proteine sahiptir. Tavuk ve hindi etinin derisini sıyırarak yemek, doymuş yağ alımı açısından yarar sağlar. Ayrıca her iki et türü de çinko, selenyum, B vitamini yönünden zengindir.
Yumurta
Yumurta, saç dökülmesi ve beslenme denince akla gelen yiyeceklerden biridir. Protein, biotin açısından güçlü olan yumurta, saç hücrelerinin bölünebilmesine katkıda bulunur. Ayrıca yumurta içerisinde çinko, selenyum da yer alır. Birçok uzmana göre yumurta, saç sağlığı adına tüketilebilecek en iyi besinlerden biridir.
Tatlı Patates
Tatlı patates, cansız ve donuk saçlar için önerilen besinler arasındadır. Güçlü bir antioksidan olan beta karoten içeren bu patatas türü, vücudun A vitamini oluşturmasını destekler. Ayrıca beta karoten, saç derisi sebumunun üretilmesinde rol oynar. Bu da saçları besleyerek kurumasını önler.
Kabuklu Deniz Ürünleri
Midye, istiridye gibi kabuklu deniz ürünleri güçlü çinko kaynaklarıdır. Çinko, saç folikül hücrelerinin çoğalmasına yardım ederek saç büyümesini hızlandırır. 100 gr’lık midye tabağı günlük çinko ihtiyacının %15’ini karşılayabilir. 2 veya 3 istiridye ise neredeyse günlük çinko ihtiyacının tamamını karşılayabilir. Kabuklu deniz ürünlerinin yanı sıra karides, yengeç ve deniz tarağı da güçlü çinko kaynaklarıdır.
Avokado
Avokado, D vitamini gibi yağda çözünen besinleri vücudun emebilmesini sağlar. Buna ek olarak avokado, saç derisinin korunmasında rol oynayan, güçlü bir antioksidan olan E vitamini açısından zengindir. Antioksidanlar, saç folikül hücrelerine zarar verebilecek serbest radikalleri nötralize eder. Ayrıca avokado, C vitamini açısından oldukça güçlüdür.
Mercimek
Mercimek, sağlıklı ve kalın saçlar için önerilen besinler arasındadır. Baklagil türü; biotin, çinko, demir ve protein içeriği ile dikkat çeker. Vegan ve vejetaryenler için ideal olan mercimek, saç büyümesini destekler. Bunlara ek olarak mercimek; içeriğinde arginin, lösin, sistein gibi amino asitler içerir. Tüm bunlar keratin üretmek için önemli kaynaklardır. Saç büyümesi, onarımı için diyetine mercimek yemekleri ekleyebilirsin.
Süt
Saç büyümesi için olmazsa olmaz besinlerden biri süttür. 200 ml’lik yarım yağlı inek sütünde yaklaşık 247 mg kalsiyum mevcuttur. Bu da günlük ihtiyacın üçte birinden biraz fazladır. Kalsiyum, D vitamini kaynaklarından olan süt, günlük kalsiyum seviyeni yüksek tutmak için uygun bir besindir. Sütü; yulaf ezmesi, kepekli gevrek ürünlerine ekleyerek günlük programında tüketebilirsin.
Sen de saç sağlığını korumak için önemli besin kaynaklarını beslenme rutinine ekleyebilirsin. Saçlarını güçlendirmek için takviye almak istiyorsan Hekim İlaç ürünlerini tercih edebilirsin.