Sağlıklı yaşam rutinleri oluşturmak, günlük hayatta uygulanabilecek basit ve etkili yöntemdir. Günlük rutinler sadece genel sağlığı etkilemekle kalmaz, aynı zamanda uyku alışkanlıkları, stres seviyesi, yeme düzenine de doğrudan etki eder. Sabah uyandıktan sonra ve gece yatmadan önce tüm gün uyguladığın rutinleri bilinçli şekilde oluşturarak genel sağlığına katkı sağlayabilirsin. Günlük hayatında her alışkanlığını tamamen değiştiremesen de bu konuda küçük adımlar atarak sağlıklı rutinleri uzun süre devam ettirebilirsin. Peki, sağlıklı yaşam için neler yapmalıyız?
Sağlıklı Yaşam Nedir?
Sağlıklı yaşam, kısaca ruhsal ve bedensel anlamda seni iyi hissettiren, yaşam kaliteni artıran bir hayat tarzı olarak ifade edilebilir. Sağlıklı olma hali sadece fiziksel görünümü içine alan kavram olmaktan öte zihinsel, sosyal ve duygusal sağlığı da kapsayan durumdur. Sağlıklı şekilde yaşayan bireyler, yüksek yaşam kalitesine ek olarak daha enerjik, özgüvenli hisseder. Sağlıklı hayat sürdürmek için erken uyanma, dengeli beslenme, gün içinde aktif olma gibi konuları öncelik haline getirebilirsin.
Sağlıklı ve Dengeli Bir Yaşam için İpuçları
Günlük hayatında düzenli ve tutarlı bir şekilde yaratacağın rutinler, sağlık hedeflerine ulaşmana yardımcı olabilir. Senin için daha iyi hayatın kapılarını aralayacak olan günlük rutinler oluşturmaya hemen başlayabilirsin. Bunun için aşağıdaki ipuçlarından yararlanabilirsin:
Erken Uyan
Erken saatte uyanmak, sağlıklı yaşam adına yapabileceklerin arasında bulunur. İnsan vücudu, güneşin doğuşunu ve batışını baz alan sirkadiyen ritmini takip edecek şekilde evrimleşmiştir. Bu doğal ritim, vücudun kortizol seviyeleri ile de örtüşen yapıdadır. Kortizol; vücutta enerji seviyeleri, stres tepkilerini kontrol etmede rol oynar. Kortizol seviyesi vücut uykuya daldıktan 2-3 saat sonra yükselmeye başlar ve bu, sabahın erken saatlerine kadar devam eder. Sabah 08:30 ve 09:00 civarında zirve yapan kortizol, ardından gün içinde kademeli olarak düşer. Doğal sirkadiyen ritmini ve kortizol seviyelerini takip etmek; enerji, üretkenlik ve genel sağlığı üst düzeye çıkarmak adına önemlidir.
Bol Su İç
Sağlıklı yaşam için yapılması gerekenler arasında bol su içmek ilk sıralardadır. Su içmek, sağlıklı olmak adına hayati öneme sahiptir. Vücudun %60’a yakını sudur. Gün içinde yeterli oranda su tüketmemek, susuzluğa ek olarak yorgunluk, baş ağrısı gibi etkilere neden olabilir. Su içmek için tercih edebileceğin en etkili zamanlardan biri sabah saatleridir. Sabah uyandıktan sonra bir bardak su içmek, gün içinde sindirime, metabolizmaya yardımcı olur. Bunun yanında sabah içilen su, vücudu nemlendirmek adına da önemlidir. Günün ilerleyen saatlerinde ise en az 6-8 bardak su içmek, daha aktif hissetmene katkı sağlar.
Hareket Etmeye Zaman Ayır
Sağlıklı yaşam için günlük rutinler denince egzersiz olmazsa olmazdır. İnsanlar, hareket etmek için yaratılmıştır. Günümüzde birçok kişi, oturarak çalışır ve gün içinde sandalye üzerinde hayatını devam ettirir. Bu da uzun vadede metabolizma yavaşlaması, kas kaybı, kemik sağlığı bozulması gibi durumlara davetiye çıkarabilir. Gün içinde kendine hareket odaklı eylemler yaratarak genel sağlığını koruyabilirsin. Araba kullanmak yerine yürümek, asansör yerine merdivenleri kullanmak, vücut ve zihin için oldukça önemli faydalar sunar. Eğer bisiklete binmeyi, yüzmeyi, dans etmeyi seviyorsan günlük hayatında keyif aldığın bu aktiviteleri de gerçekleştirebilirsin.
Dışarıda Zaman Geçir
Dışarıda zaman geçirmek, zihinsel olarak kendini daha aktif hissetmeni sağlar. Temiz hava almak ve güneş ışınlarına maruz kalmak, D vitamini depolayarak kendini daha enerjik hissetmene yardımcı olabilir. D vitamini yetersizliğinde; kemik ve sırt ağrısı, zayıf bağışıklık sistemi, yorgunluk, depresyon gibi durumlar meydana gelebilir. Mevsim ve sıcaklık ne olursa olsun, her gün dışarıda biraz zaman geçirmeyi alışkanlık haline getirerek genel sağlığına katkı sağlayabilirsin.
Oturarak Yemek Ye
Özellikle ofisteki yoğun günlerde ayakta yemek yeme gibi kötü alışkanlıklar edinmiş olabilirsin. Ancak bunu değiştirerek oturarak yemek yemeyi günlük hayatının bir parçası haline getirebilirsin. Oturarak yemek yemek, düşüncesizce yeme hissinin önüne geçer ve sindirim sistemini destekler. Oturarak yemek yediğinde daha yavaş ve lokmalarını çiğneyerek yemek yersin. Bu da sindirim sürecine yarar sağlar. İşte veya evde sürekli ayakta bir şeyler atıştırıyorsan bunu oturarak yeme gibi faydalı eylemlere dönüştür.
Yürüyüşe Çık
Yürüyüş, gün içinde edinebileceğin sağlıklı yaşam alışkanlıklarından biridir. Yürümek, birçok kişi için basit bir aktivite olduğu, fazla kalori yaktırmadığı için çoğunlukla göz ardı edilir. Ancak uzmanlara göre yürüyüş, değerli fiziksel aktivitelerden biridir. Yürümek, kardiyovasküler sistemi iyileştirmenin yanında kilo almayı engelleyebilir. Aynı zamanda yürüyüş, ruh halini iyileştirip depresyon riskini hafifleterek kan dolaşımı düzenler. Buna ek olarak her gün uzun veya kısa yürüyüş yapmak, dışarıda zaman geçirmene ve güneş ışığı almana katkı sağlar. Bu da vücudun D vitamini üretimini artırıp sirkadiyen ritmini korumasına yardımcı olur.
Sebze Tüket
Sebze tüketimi, günlük rutinlerine dahil etmen gereken alışkanlıklardandır. Sebzeler, vitamin ve mineraller bakımından zengin besinler olarak tanınır. Bu, bağırsak sağlığını koruyarak kabızlık ve diğer sindirim sorunlarını önlemede etkilidir. Düzenli olarak günde 3 porsiyondan fazla sebze tüketenlerin, kalp hastalıklarına yakalanma, felç geçirme riskleri daha düşüktür. Ayrıca günlük beslenme düzeninde daha fazla sebze tercih etmek; karbonhidrat, şeker ve işlenmiş gıdalara daha az yer ayırmana yardımcı olabilir.
Erken Uyu
Uyku, vücudun gün içinde rahatlayabildiği, gevşeyip iyileşebildiği önemli bir zaman dilimidir. Günlük hayatta birçok kişi, gece saatlerinde video izleme, sosyal medya uygulamalarında gezinme gibi nedenlerle uyku sürelerini erteler. Ancak uyku eksikliği veya kalitesiz uyku, hafıza sorunlarından zayıflamış bağışıklık sistemine kadar pek çok olumsuzluğa davetiye çıkarabilir. Erken uyumayı alışkanlık haline getirmek için erkenden yatağa girmeyi deneyebilirsin. Uyku öncesinde biraz kitap okuyup dinlendirici müzikler dinlemek, uyku sürecine kolay geçiş yapabilmene imkan tanır.
Sen de gerçekten keyif aldığın günlük alışkanlıklar oluşturarak sağlıklı bir yaşam tarzına adım atabilirsin. Günlük hayatında ihtiyaç duyduğun vitamin destekleri için Hekim İlaç ürünlerini inceleyebilirsin.